Zet in op cybersecurity op de werkvloer
Cybersecurity is voor heel wat bedrijven een van de belangrijkste kopzorgen. Grote cyberaanvallen, zoals pishing, hacking, malware en ransomware, komen wekelijks in de media. Investeren in cyberveiligheid moet dan ook de standaard zijn in elk bedrijf. Ga jij voor een cyber-savy cultuur op de werkvloer? In deze blog geven we je de nodige handvaten om van je cyberaanpak een succes te maken.
Creëer een sterke preventiecultuur
De beste aanval tegen cybercrime is preventie. Investeer daarom in een goed beleid en zorg ervoor dat je je medewerkers aan boord krijgt door betrokkenheid te creëren. Het is een goed idee om je aanpak te lanceren met een een training over persoonlijke cyberveiligheid: Hoe kun je veilig online winkelen? Hoe zit het met het privacybeleid van Facebook? Hoe kan je met je kinderen praten over cyberpesten? Als je begint met onderwerpen uit het dagelijkse leven van je collega’s, voelen ze zich meer betrokken. Bovendien laat je zien dat je je zorgen maakt over hun persoonlijke welzijn.
Communicatie is key
Een cyber-savvy cultuur vereist communicatie. Het is een mooi begin wanneer werknemers hackpogingen en cybercrime ervaringen met elkaar bespreken. Moedig daarom open vragen in teamvergaderingen aan, zo houd je je personeel alert op het gebied van cybercrime. Herinner ze er vooral aan dat zij de sterkste schakel zijn in de verdediging tegen cyberaanvallen.
Maak je verhaal concreet door duidelijke voorbeelden
Om er zeker van te zijn dat je team achter je staat, moet je ze uitleggen wáárom je het zo aanpakt. Deel verhalen over ernstige inbreuken en hoe de bedrijfscultuur of slechte beslissingen dit mogelijk maakten. Maar doe vooral niet aan bangmakerij: waarschuw voor reële gevaren, maar overtuig ze dat hun waakzaamheid ervoor zal zorgen dat jullie bedrijf geen schade zal oplopen.
Dit kun je bijvoorbeeld doen door het opzetten van cyberoorlog spellen. Dit zijn neppe sessies waarin cybercrime dreigingen worden gesimuleerd en gecontroleerd, zonder dat er risico is op echte schade.
Wijs een Chief Information Security Officer aan
Het is slim om iemand aan te wijzen die de kar trekt en iedereen op de hoogte houdt van de nieuwe cybersecurity maatregelen en protocollen. Een Chief Information Security Officer (CISO) beheert alle aspecten van beveiliging en gegevensbescherming, van het controleren van potentiële aanvallen tot het trainen van andere werknemers. Het is belangrijk dat deze persoon of dit team bemand wordt door mensen die echt gekwalificeerd zijn om te adviseren over de juridische en technische implicaties. Het komt te vaak voor dat cybersecurity wordt toegevoegd aan de lange takenlijst van IT- of administratieve medewerkers.
Geef je medewerkers regelmatig een update
Je wilt dat je werknemers zich houden aan je cybersecurity beleid, zonder dat dit te veel inspanning van hen vraagt. De beste manier om dat te doen is het versturen van friendly reminders. Stuur meldingen via sms en e-mail om je team op de hoogte te stellen van updates voor mobiel onderhoud en beveiligingsmaatregelen. Een goed beleid is essentieel. Maar, er zijn maar weinig mensen die de inhoud van de personeelshandboeken, die ze op hun eerste werkdag kregen, nog kennen.
Met bovenstaande tips, creëer je een duurzame cyberveiligheidcultuur. Wil je graag meer weten over cybersecurity of ben je op zoek naar een beveligingsoplossing op maat van je bedrijf?