Is de komst van 5G een zegen voor innovatieve bedrijven?
Maak jij je bedrijf best klaar voor de komst van 5G? Of is dit snelle netwerk nog verre toekomstmuziek? Rond 5G doen veel sterke verhalen de ronde: het zou ons leven drastisch veranderen. Maar wat zijn de voordelen van 5G nu echt en hoe bereiden we ons erop voor?
Voordelen van 5G
De komst van het 5G-netwerk zou de manier waarop we leven en ondernemen wel eens drastisch kunnen veranderen. Dankzij de razendsnelle, verbeterde verbinding, hogere capaciteit en beter bereik, geeft het nieuwe netwerk een startschot voor tal van nieuwe toepassingen. Zo biedt het bedrijven in heel wat sectoren de mogelijkheid om sneller te digitaliseren én is het essentieel voor innovatie. We zoomen even in op de voordelen die 5G belooft.
- Snelheid: Er bestaat wat discussie over de juiste snelheid. Volgens sommige bronnen zou het 5G-netwerk tot 20.000 Mbps aankunnen, wat zo’n keer sneller is dan het ‘oude’ 4G-netwerk. Wat er ook van zij: 5G belooft razendsnel te zijn.
- Realtime communicatie: De vertraging of latency op de verbinding wordt beperkt tot milliseconden. Die realtime-verbinding effent het pad voor nieuwe machine-to-machine-toepassingen, waarbij een onmiddellijke reactie kritiek is. Denk maar aan het besturen van drones en voertuigen, het monitoren van temperatuur, of het aansturen van robots in productielijnen.
- Betere dekking, groter bereik: 5G heeft een groter bereik per gebied en een goede dekking binnenshuis. Dat komt het Internet of Things ten goede: verbonden apparaten, zoals sensoren in parkeergarages die de bezetting meten of meters die de doorvoer van het waternetwerk monitoren, communiceren dankzij 5G ongestoord met elkaar.
- Grotere capaciteit: 5G belooft meer bandbreedte die je kunt opdelen en toewijzen aan bepaalde gebruikersgroepen. Hierdoor kunnen meerdere gebruikers(-groepen) tegelijk op het 5G-netwerk. Dankzij de grotere capaciteit worden bijvoorbeeld logistieke toepassingen mogelijk waarbij veel informatie tegelijkertijd verwerkt worden.
- Stabielere verbinding: 5G zou ook een veel stabielere verbinding bieden dan we gewend zijn. Zeker als je die met wifi vergelijkt dat meer onderhevig aan storing - veroorzaakt door de indeling van je kantoor of huis, bepaalde objecten die het signaal blokkeren, interferentie van elektronische apparaten of de Wi-Fi-verbinding van de buren.
5G: startschot voor vernieuwing
Dankzij 5G ben je verzekerd van een continue netwerk, waarbij er amper vertraging zit op het uitwisselen van data. En dat snellere en krachtigere netwerk vergemakkelijkt het ontwikkelen van nieuwe technologische toepassingen gebaseerd op machine-to-machinecommunicatie.
Dankzij 5G wisselen machines of apparaten super snel grote hoeveelheden data uit en voeren ze acties uit - zonder tussenkomst van mensen. Zo kan een applicatie - in combinatie met GPS en Location-Based Services (LBS) - de positie van een voertuig, de snelheid, de gereden kilometers, brandstofverbruik, onderhoudsinformatie en werkuren van de medewerker in één enkele tel communiceren en verwerken. Dankzij slimme sensoren kun je - via 5G - in realtime tracken en bepalen waar in de haven containers geplaatst zijn of moeten worden. Of denk aan telemetrie-toepassingen: het op afstand uitlezen van voorraadniveaus of storingsmeldingen, of het monitoren van statussen. Deze manier van werken is kostenbesparend, betrouwbaar en schaalbaar.
Hoe veilig is 5G?
Toch is waakzaamheid geboden. 5G garandeert de doorstroom van en toegang tot aanzienlijk hogere datahoeveelheden. En dat brengt meteen ook meer risico’s op cyberaanvallen op een bredere schaal met zich mee. Het verzekeren van privacy en security wordt dus zo mogelijk nog belangrijker. Er zijn een aantal aandachtspunten waarover we ons best nu al buigen:
- Cross-layer security - best zet je één enkel framework op om de verschillende beveiligingsmethodes te coördineren voor elke security layer, zoals voor IoT.
- End-to-end security. We moeten zorgen voor een beveiligde communicatieverbinding tussen de gebruiker en het kernnetwerk.
- Cross-domain security. Dit is een absolute must. 5G netwerken creëren immers veel nieuwe toepassingen, met nieuwe beveiligingsvereisten. Wie binnen het 5G-systeem opereert, werkt best samen om te komen tot geïntegreerde security oplossingen over alle domeingrenzen heen.
- Secure-by-design. Bij elke verandering en evolutie van het netwerk, moet veiligheid in het ontwerp ingebouwd zitten.
De komst van 5G nog even uitgesteld?
Onze buurlanden daarentegen bereiden zich volop voor, zodat providers vanaf 2020 5G kunnen aanbieden. Voorlopig is nog niet duidelijk of en wanneer 5G naar België komt: er lopen momenteel geen testprojecten. De Belgische overheden raken het niet eens over hoe opbrengsten van de veiling van de 5G-frequenties verdeeld moeten worden. Mogelijk missen we zo de boot van de 5G, of hinken we straks wat achterop. Of misschien gebruiken we deze tijd om onze eerste stappen naar een 5G-security te zetten?